We verwachten gruwelijk veel van leiders.

Leiderschap

Er zijn steeds meer vraagstukken in organisaties en in de maatschappij die we niet goed kunnen oplossen. Vraagstukken rondom wendbaarheid, eigenaarschap van professionals en dienstverlening tegen gelijkblijvende kosten bijvoorbeeld.

Leiderschap is cruciaal om deze vraagstukken aan te pakken.

Ik geloof dat leiders in staat zijn om werkelijk impact te hebben met hun voorbeeldgedrag. Jezelf kwetsbaar opstellen, altijd jezelf afvragen op welke wijze jouw gedrag dat van de ander beïnvloedt of triggert, tot 10 tellen, verschillende perspectieven onderzoeken, mensen werkelijk zien, voortdurend op zoek naar je eigen ontwikkeling: dat maakt een leider effectief.

In het boek ‘Slimmer met het systeem’ beschrijf ik op een laagdrempelige en praktische manier hoe het jou als leidinggevende kan helpen om naar een organisatie en een team te kijken als zijnde een systeem. Mij heeft deze benadering als leidinggevende heel veel gebracht: instrumenten om invloed uit te oefenen en acceptatie waar ik die niet heb. Systemisch leiderschap geeft mogelijke antwoorden op veelvoorkomende vragen van leidinggevenden, omdat zij kijkt naar onbewuste patronen in organisaties en de rol die leiders hierin kunnen spelen. Het gaat over gedrag van mensen en groepen, om dat wat zij geneigd zijn te doen, soms zonder dat ze het zelf doorhebben. Het gaat om dat wat niet altijd zichtbaar is, maar zo veel effect heeft.

Wat heeft een systeem nodig van leiderschap?

zoltan-tasi-HJeWP081icM-unsplash.jpg

Kijken naar jouw team als een systeem

Een systemische blik gebruiken is je bewust worden van informatie en patronen die juist onbewust spelen.

Daarvoor is het belangrijk dat je snapt hoe een team en een organisatie als systeem werken.

In de botsing van het bewuste gedrag met onbewuste neigingen ontstaan namelijk patronen. Die patronen zijn vaak de oorsprong van organisatievraagstukken.

Patronen ontstaan vaak als een oplossing voor een ‘probleem’. Als je weet waarvoor het een oplossing is, heb je meteen een denkrichting voor je interventie!

aziz-acharki-K9_JczwI9IM-unsplash.jpg

Jouw plek als leidinggevende innemen

Als leidinggevende kan je gigantisch veel voor je team betekenen door jouw plek in te nemen in het systeem. Door precies daar te zijn waar systemen in elkaar overgaan. Dáár kun je zowel de randvoorwaarden die jouw team nodig heeft creëren, als gericht zijn op de behoeften van de buitenwereld (bijvoorbeeld jouw eenheid of de gehele organisatie).

Wanneer jouw plek in en jouw blik op het team veranderen, veranderen de interacties tussen de teamleden ook. De moeite van het proberen waard!

liane-tHHoR5oJyY4-unsplash.jpg

Erkennen wat er is

Een van de overlevingsprincipes van een systeem is streven naar compleetheid (erbij horen).

Zolang je dat wat er is negeert of uitsluit of probeert om achter je te laten, werkt dit systemisch gezien als de befaamde roze olifant. Hij wordt niet besproken, maar trekt alle aandacht en energie naar zich toe.

Dit vraagt heel wat discipline van jou als systemisch leider. Systemisch leiderschap vraagt het verduren van het probleem, voor enige tijd. Je neiging kan soms zijn om zaken voor anderen op te willen lossen (willen redden), maar dat helpt vaak niet structureel. Vooral voor resultaatgerichte leiders kan dit aspect soms een uitdaging zijn. Maar juist voor het resultaat op de lange termijn, is soms even een omweg nodig op de korte termijn!

Nieuw!

Een boek voor leidinggevenden

Het boek ‘Slimmer met het Systeem’ laat op basis van een systemische benadering zien welke rol jij als leidinggevende kunt spelen. Veelvoorkomende vraagstukken en systemische begrippen worden stap voor stap ontleed zonder aan diepgang te verliezen.

Dit boek is voor iedere leidinggevende die in zijn werk van die typische ‘Hoe kan het nou dat..?’-situaties tegenkomt. Voor managers, unithoofden en teamleiders. Om een nieuw perspectief te krijgen op vragen als “Hoe kan het nou dat ondanks alle programma’s en initiatieven medewerkers zo afwachtend blijven?” of “Hoe kan het nou dat oud zeer nog steeds geregeld de kop op steekt?”

Problemen zijn eigenlijk oplossingen